Tuesday, October 19, 2010

Maaf dan Terima Kasih

Susahkah mengungkapkan ucapan ini? Dua perkataan yang sangatlah mudah, tetapi untuk mengungkapkan amat susah sama sekali. Walhal, andai dua perkataan keramat ini diucapkan oleh insan yang bergelar manusia, sangatlah telinga yang mendengar ini merasa bahagia. Hati yang dipukul dalam ombak api kemarahan, tentu saja berjaya disimbah dengan air salji sesudah mendengarkan kalimat ini.

Jangankan manusia, Tuhan juga menyukai ayat-ayat maaf dan terima kasih dari hamba-Nya. Kerana kedua-dua ayat ini merupakan simbol untuk menghargai seseorang, malah Tuhan. Bagaimana mungkin untuk membalas jasa orang yang banyak berjasa pada kita, kalau bukan kalimat pertama yang terpacul dari bibir kita, iaitu; Terima kasih. Bagaimana mungkin untuk menyatakan tentang sesuatu sebaik sahaja kita merasa serba salah kalau bukan kalimat pertama yang ingin diungkapkan ialah; Minta maaf.

Benar, walaupun perkataan "MAAF" dan "TERIMA KASIH" itu mudah, tambahan pula tidak perlu membazirkan enzim amilase untuk dihasilkan dalam air liur kita, tetapi payahnya ia diungkapkan. Mengapa? Kerana kita ego. Ego mengatasi segalanya. Lantas ucapan itu dirasakan tidak perlu. Apalagi kalau kita merasakan yang kita tidak bersalah. Sentiasa menuding jari pada orang lain. Si fulan yang bersalah! Tidak, si fulan yang bersalah! Siapa yang mengaku dirinya adalah salah? Semuanya mengaku diri adalah baik. Sampai bila mahu menang? Mengalahlah barang sekali dua, tidak rugi apa.

Seperti lagu yang dinyanyikan oleh (entah, saya lupa nama penyanyi Barat itu) ;

Sorry seems to be the hardest world.

Ya, barangkali mengungkapkan kata maaf itu sangat susah untuk dilakukan dalam dunia ini seperti yang dikatakan oleh penyanyi Barat itu. Susahkah dengan meminta maaf? Janganlah kita dikalahkan oleh perasaan yang dibimbing oleh syaitan;

"Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa apabila digerogoti oleh syaitan (cepat) sedar dan mereka menjadi lebih waspada (melihat tipu daya syaitan)." (Al-A`raf:201)

Marilah menutupi laluan syaitan itu dengan membuang rasa ego dan tidak mahu mengalah dalam diri, tidak rugi apa bukan? Apa yang kita rugi hanya dengan meminta maaf dan berterima kasih? Tidak rugi, malah orang-orang inilah yang paling beruntung dan mendapat kemenangan.


ALLAH MENDAMBAKAN KATA-KATA MAAF DAN TERIMA KASIH DARI HAMBA-NYA.

Setiap kali kita ditimpa dengan pelbagai ujian yang sengaja Allah berikan pada kita, hakikatnya waktu itulah Allah mendambakan kata-kata maaf kerana barangkali kita telah melakukan begitu banyak kesalahan yang mungkin tidak kita sengaja melakukannya. Dalam pada waktu yang sama, waktu itu juga Allah mendambakan kata-kata terima kasih yang penuh keramat dari hamba-hamba-Nya yang bersyukur.Sebagai yang ditempelkan dalam ayat prosa dari kitab itu;

"Allah tidak menghendaki untuk memberikan kamu sesuatu beban yang berat, tetapi Dia berkehendak untuk membersihkan kamu dan menyempurnakan nikmat-Nya kepadamu supaya kamu berterima kasih." (Al-Maidah:6)

Begitulah cintanya Allah pada hamba-Nya yang selalu mengungkapkan terima kasih. Kerana terima kasih ini akan mewujudkan rasa kesyukuran dan sentiasa merasa cukup dengan apa yang Allah berikan pada kita.

Lihat juga pada sudut prosa dalam bait-bait Furqan;

"Dan berlumba-lumbalah kamu kepada keampunan dari Tuhan kalian dan berlumba-lumbalah mencari syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang bertaqwa." (Ali-`Imran:133)

Nah, jikalau begitu. Benarlah. Sedang kita yang hina ini menyukai kata-kata maaf dan terima kasih sesama manusia, apa lagi Tuhan yang berkuasa dan menciptakan kita, begitu dambakan kata-kata itu dari hamba abdi-Nya.

Berterima kasih dan mohon maaflah kepada Tuhan dan sesama manusia kerana ianya adalah simbol kemuliaan, simbol penghargaan kita kepada seseorang, juga sangat sedap untuk didengari. Siapa kata rugi mengatakan minta maaf dan terima kasih?-taken from
http://wardatulshaukah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment